Vilo Mlích, spoluautor systému RSM F-16 pre RPP-16 z roku 1980, nás navždy opustil

      Comments Off on Vilo Mlích, spoluautor systému RSM F-16 pre RPP-16 z roku 1980, nás navždy opustil
Vilo Mlích, spoluautor systému RSM F-16 pre RPP-16 z roku 1980, ktorým sa RPP-16 javilo pre používateľa ako počítač SMEP, nás navždy opustil.

Ešte v roku 2014 navštívil Stálu výstavu s delegáciou zo Slušovíc.
Fotografia trojice FFM – Frnka, Fabini, Mlích pri RPP-16 je po 34 rokoch od predvádzania ich úspechu v zasadačke SAV, kde boli 3 terminály CM7202, ale počítač RPP-16 bol v budove ÚTK SAV. Akciu zachytila Kronika Počítačového laboratória ÚTK.

Keď jednu celú noc trojica FFM ladila programy a počítala v osmičkovej sústave, išiel ráno Mlích do bufetu kúpiť tresku a rožky. Predavačka mu dala tovar a povedala: “Osem štyridsať”. Zamyslený Mlích sa na ňu oboril: “Čo? Osem?? Asi sedem, nie?”
Predavačka dosť klamala, a tak sa zľakla a súhlasila, že 7.40 (Kčs).
Keď jedol pri počítači tresku, až vtedy zistil, čo “vyviedol”. Taký bol Vilo Mlích.

Keď sme sa chystali predvádzať RSM F-16 do Námestova, kde nám kolegovia Námestovci potajomky navrhli a spravili ASAD (Asynchrónny adaptér na pripojenie CM 7202) pre RPP-16, FFM ladili celý deň a večer som prišiel pre nich autom. Potom ešte hodinu, ešte, ešte, až nakoniec sme odštartovali s mojou zelenou embéčkou od budovy ÚTK okolo polnoci.
Vilo povedal: “Poďme do Ochodnice, k nám, u nás prespíme.” Doma sme zobudili jeho mamu asi o štvrť na tri ráno. Dala nám mlieko a chlieb a postlala na zemi v obývačke ako sa dalo, ale sme boli šťastní. Máme RSM F-16 a už sme blízko Námestova…

V Námestove nám riaditeľ (Mecko) nechcel dovoliť predviesť nový systém, lebo sa bál nového namestníka ministra (Horváth), ktorý zakázal výrobu RPP-16.
Trvalo mi hodinu, kým povolil, a to už v zasadačke bol pripravený terminál pripojený sériovou linkou k RPP-16. Inžinieri vo fabrike boli šokovaní, čo im trojica FFM predniesla a predviedla. Nechceli veriť, že to nebola nejaká utajená štátna úloha, ale aktivita ÚTK a schopnosti trojice FFM – v pozadí s JZD Slušovice, ktoré tieto práce financovalo.

Vilo, ďakujeme Ti za Tvoju usilovnosť, priateľskosť a takmer permanentný úsmev pre všetkých…

Milí Prokybernetici, ktorí ste Vila poznali, spomeňte si v tichu na neho.

Nech odpočíva v pokoji.

Pozdravujem Vás
Štefan Kohút

Bol lietať na Strániku a už sa nevrátil: https://krimi.joj.sk/archiv/2017-03-31-krimi (približne v 30. minúte)

http://www.czech-web.cz/~vmlich/
Tož vitaj!